onsdag 23. mai 2012

Ghee - noe jeg ikke har forstått?

Går på melkefri diett. Etter en stund startet jeg opp igjen med litt meierismør.... som ble ganske mye etter hvert. For fortsatt å holde melkeproteininntaket lavt, startet jeg å klarne smøret.

Å klarne smør vil si at jeg smelter smør, heller det over på et glass. Deretter står det i ro en stund, slik at melkeproteinet skiller seg ut, og legger seg i bånn av glasset som grums. Grumset blir liggende igjen og den klare delen av smøret får komme i en beholder og blir satt i kjøleskap = klarnet smør!

vel, dette ble en lang intro... Det går nemlig an å kjøpe ferdig klarnet smør - også kalt Ghee. Dette måtte jeg prøve, selv om det var dyrt (hjeeelp 100 kr for et glass på 300g). Men det var en skuffelse! Det smakte stramt og surt. Som en skarp ost. Lurte på om den kanskje var gått ut på dato... Men den ser helt fin ut og jeg ble ikke dårlig.

Skal Ghee smake rart og ikke som meierismør?Denne er levert av Cosmoveda og er økologisk.

5 kommentarer:

 1. Jeg bor rett ved en såkalt "innvandrerbutikk", og de selger Ghee i ganske stor boks. Har dessverre ikke en i skapet nå, ellers skulle jeg tatt bilde og vist deg. Den boksen er i hvert større enn den du har her, jeg gjetter på at det er rundt en halvkilo eller så. Jeg husker ikke prisen nøyaktig, men jeg mener den koster ca 80-90 kr. Nå vet jeg ikke om du har tilsvarende butikker nær deg, men i så fall kan det være verdt å teste ut.

  I samme butikk finner jeg også kokosfett til 20-30 kr for et glass. Tilsvarende i helsekost koster jo en formue!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! :-) Denne er på 300 gram. Har sjekket i "innvandrerbutikkene" her jeg bor. Har til og med spurt og fått spørrende blikk tilbake. Rart? Leser at ghee er mye brukt i indisk kjøkken.

   Kan jeg spørre om den gheen du har kjøpt smakte rart? Savner den runde meierismør-smaken.

   Slett
  2. Jeg synes ikke den smakte helt som meierismør, men den smakte ikke vondt heller. Neste gang jeg er i butikken, skal jeg kjøpe med en så kan du få vite merke og navn. Da er det kanskje lettere å få "din" butikk til å bestille til deg? :)

   Slett
 2. Man må jo regne med at det smaker annerledes når flere næringsstoffer fjernes :) Her er det jo bare fettet fra melka som er igjen, og da vil det smake "rart". Jeg synes det smaker godt, da :)

  SvarSlett
 3. Har funnet et annet merke og da syns jeg ikke Ghee smaker "rart". Den smaker litt mer enn vanlig smør, men på en god måte. Det vanlig smøret har blitt litt tamt etter denne innføringen ;-)

  ella

  SvarSlett